Er zijn waarschijnlijk net zoveel redenen waarom studenten persoonlijke yogatraining zoeken of een yogales volgen als er mensen zijn die yoga beoefenen. Maar het grote publiek beschouwt yoga nog steeds als in de eerste plaats een methode van lichaamsbeweging. Veel studenten hebben de neiging om naar een yogales te gaan om te trainen in een neutrale, comfortabele omgeving met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Ze kunnen ook naar dergelijke lessen gaan omdat ze zich meer ontspannen en zelfverzekerd willen voelen in hun eigen huid.

Yoga is echter meer dan alleen ontspanning. Het gaat ook over het strekken en versterken van spieren, het ontwikkelen van flexibiliteit, het versterken van de wervelkolom en het verkrijgen van een staat van meditatie. Yogalessen bieden lessen die zich concentreren op verschillende aspecten van de beoefening, zoals ontspanning, uitlijning, ademhaling en meditatie. Sommige houdingen kunnen ook helpen bij het bereiken van de ontspanning en meditatie waar veel mensen naar op zoek zijn.

Yogahoudingen omvatten enkele van de basisyoga-houdingen die al duizenden jaren worden gebruikt. In het Westen zijn dezelfde houdingen echter aangepast voor verschillende doeleinden. In een yoga westland kan de ene student zich bijvoorbeeld concentreren op het strekken van zijn rug, terwijl een ander het omgekeerde doet voor een gebogen ruggengraat. En hoewel beide studenten tijdens hun yogabeoefening enige mate van rek en balans kunnen ervaren, is het het doel van zo’n les om studenten aan te moedigen dieper in zichzelf te kijken. De poses zijn bedoeld om zelfbewustzijn en uiteindelijk verlichting teweeg te brengen.

Er zijn twee hoofdonderdelen voor elke yogales, de yogaleraar en de student. De eerste is verantwoordelijk voor het vergemakkelijken van de communicatie tussen de twee individuen, en dit begint met een basiskennis van pranayama (ademhaling). Ademen wordt vaak de meest fundamentele van alle yogahoudingen genoemd, en het stelt studenten in staat te ontspannen en meer gecentreerd te raken. Het is niet alleen een handeling van ontspanning, maar omvat ook diepe meditatie en ontspanning die de geest en het lichaam in staat stellen de volledige voordelen van de ademhalingsoefeningen te ervaren.

Pranayama, of bhastrika (in hindoeïstische traditie), wordt vaak beschreven als gecontroleerd ademen door de neus, wat bedoeld is om overtollige lucht uit de longen te verwijderen. Het doel van bhastrika is om de inspanning van het hart te verminderen en je te concentreren op het ontspannen van spieren en het loslaten van opgehoopte mentale spanning. Het is ook bedoeld om het lichaam voor te bereiden op de instructies van de yogadocenten tijdens de eigenlijke yogales. Yogastudenten die de instructie van een yogaleraar observeren en pranayama beoefenen, merken vaak dat dit leidt tot een betere stemming, een gevoel van welzijn en een hoger energieniveau – wat zich allemaal vertaalt in een grotere waardering voor de therapie die ze zullen krijgen tijdens de feitelijke yogatherapie.

Een yogales kan studenten ook kennis laten maken met andere soorten meditatie en ontspanningstechnieken, zoals diafragmatische ademhaling, waarbij de bovenbuikspier wordt gebruikt om in en uit te ademen. Guided Imagery is een techniek die wordt gebruikt om mentale activiteit te kalmeren en om lichaam en geest te ontspannen. In combinatie met deze technieken kunnen docenten studenten ook kennis laten maken met de voordelen van geluidstherapie. Geluidstherapie is gebaseerd op het uitgangspunt dat geluid gevoelens van emotie kan produceren en een ontspannende omgeving kan creëren. Veel geluidstherapieën zijn gebaseerd op het werk van ethnoastoloog Charles Darwin, die beweerde dat de geluiden die we horen indicatoren zijn voor de soorten levens die onze planeet leefde zoals de onze. Door middel van yogatherapie-sessies kun je deze geluiden zelf verkennen, meer inzicht krijgen in jezelf en het universum en nieuwe manieren vinden om via geluid contact te maken met je innerlijke zelf.

Bezoek voor meer informatie hun website op hybs.nl